Esti antreprenor? Afla la ce tipuri de finantare poti apela

tipuri de finantare

In Romania, precum si in alte tari, exista nenumarate persoane care incearca sa-si dezvolte o afacere personala. Pentru a reusi acest lucru, de cele mai multe ori, antreprenorii trebuie sa apeleze la o sursa de finantare suplimentara.

Iata care sunt principalele tipuri de finantare care stau la dispozitia unui om de afaceri:

Apelarea la capitalul personal

Acesta poate fi reprezentat de economiile personale propriu-zise ale antreprenorului si/sau ale asociatilor sai. Acesti bani sunt strict necesari, intrucat prin intermendiul lor reusesti sa iti dovedesti propria implicare si propriul interes in implementarea viziunii afacerii si, astfel, castigi increderea altor potentiali finantatori.

Atragerea altor investitori

Spre exemplu, in cazul in care afacerea are nevoie de o suma de bani intr-un timp foarte scurt, poti lua in calcul implicarea altor persoane.

Pe de o parte, este vorba despre apropiatii tai (rude, prieteni), pe de alta parte, de investitori de profesie. Daca apelezi la aceasta varianta de finantare este important sa ai in vedere o serie de aspecte.

In primul rand, ai grija ca impurmuturile sa vina direct de la persoana de la care tu ceri, practic nu treaca prin mai multe maini pana ajung la tine. In al doilea rand, fie ca este vorba de finantatori constand in persoane apropiate tie, fie ca nu, ai grija sa inchei un contract in care sa fie precis stipulate chestiuni precum suma de bani datorata, termenele si etapele rambursarii, eventuala dobanda aplicata si asa mai departe.

Practic, o lunga lista de probleme se pot evita acoperindu-te in acest fel. In plus, cand este vorba de investitori straini, trebuie sa ai in vedere faptul ca ti se va cere o anumita garantie pentru banii pe care ii vei primi. Asadar, dupa cum am discutat si mai sus, trebuie sa stii de dinainte ce si cat poti oferi in acest sens.

Creditul vanzatorului

In acest caz vorbim despre esalonarea unor anumite plati pe o perioada mai lunga de timp. Factorii care intervin in obtinerea acestui tip de finantare tin de increderea dintre cele doua parti, de situatia actuala a vanzatorului si nu numai. In orice caz, aceste credite se obtin, de cele mai multe ori, atunci cand riscul vanzatorului este mic sau relativ mic. Spre exemplu, va fi mai usor sa obtii un credit marfar, decat unul pentru imobile, echipamente speciale si scumpe sau terenuri.

Ajutoare sau subventii acordate antreprenorilor romani

Desi se intalnesc mai greu in Romania, acestea sunt acordate in general de stat, pentru a incuraja crearea de noi locuri de munca. Domeniile de finantare avute in vedere pentru acest proiect variaza intre  agricultura, cultura, educatie, dezvoltare economica regionala, infrastructura, IT, resurse umane, sanatate, servicii sociale, societate civila, turism, protectia mediului, tineret, cercetare si inovare justitie, comunicare si nu numai. Astfel, aceste subventii acopera cea mai mare parte a activitatilor economice si sociale si te pot ajuta si pe tine in dezvoltarea afacerii pe care o conduci.

Imprumuturile de onoare

Acest tip de imprumuturi nu solicita garantii si sunt primite de la anumite organizatii din afara domeniului bancar, respectiv de o serie de asociatii si fundatii. Organizatiile de acest tip selectioneaza antreprenorii pe care ii vor ajuta dupa o serie de criterii clare, iar, in anumite cazuri, fondurile pot fi chiar nerambursabile, venind sub forma de donatii. Aici trebuie sa ai in vedere faptul ca, pe langa asociatiile care chiar doresc sa ajute, mai exista si cele care vor sa faca profit din astfel de activitati. Asadar, ai grija ce contracte semnezi, cu ce dobanzi spui ca esti de acord si asa mai departe.

Credite sau imprumuturi pe termen lung sau mediu

Aceste tipuri de finantare sunt cunoscute de toata lumea, iar fondurile se pot obtine de la diverse institutii financiare bancare sau nebancare. Si aici trebuie sa ai mare grija la clauzele contractuale care ti se ofera.